Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a jej historia sięga tysiącleci. Obecnie miliony ludzi na całym świecie rozpoczyna dzień od filiżanki małej czarnej. Na czym polega ten fenomen? Z całą pewnością ważną rolę odgrywają charakterystyczny i aromatyczny zapach, unikalny smak łechczący nasze kubki smakowe, a także zawartość kofeiny, która pobudza do organizm działania.

Czy zastanawiało cię, jakie są początki kawy? Dlaczego stała się tak znanym i cenionym elementem życia wielu ludzi w różnych zakątkach globu? W jaki sposób stała się jednym z najważniejszych towarów eksportowych i wreszcie, skąd brać najlepszą kawę? W tym artykule przyjrzymy się historii kawy od jej początków aż po dziś dzień i postaramy się odpowiedzieć na powyższe pytania. Zapraszamy do lektury!

Nieoczekiwane odkrycie

Skąd więc wzięła się kawa? Wielu badaczy od lat zadaje sobie to pytanie. Istnieje wiele teorii, a większość oparta jest na legendach i podaniach ludowych. Nie ma się zresztą czemu dziwić, szacuje się bowiem, że historia kawy może sięgać nawet kilku tysięcy lat. Zakłada się, że pierwsi ludzie, którzy korzystali z jej dobroczynnych właściwości byli mieszkańcami gór Kaffa w Etiopii. Wierzyli oni, że kawa ma magiczne właściwości i pili ją, by zwiększyć swoją witalność i zdolność do pracy.

Jedna z najsłynniejszych legend o odkryciu kawy, mówi o historii etiopskiego pasterza, który spostrzegł osobliwe zachowanie wypasanych przez niego kóz. Zwierzęta zjadły ziarna z nieznanego mu dotąd krzewu i stały się po nich bardzo pobudzone. Po tym zdarzeniu pasterz sam spróbował ziaren kawowca i zaobserwował u siebie podobne działanie. Zdumiony swoim odkryciem przekonał miejscowych mnichów do sporządzenia i wypicia napoju z tajemniczych owoców. Mnisi szybko docenili lepszą zdolność do koncentracji podczas długich modlitw, dlatego zdecydowali o rozpropagowaniu niezwykłych owoców. Wkrótce postanowiono także zacząć wypalać ziarna i rozsyłać je do innych klasztorów, by wspomagały innych braci w modlitwach. Dzięki temu kawa zaczęła zyskiwać na popularności.

Wieść o energetycznym napoju sporządzanym z owoców krzewu kawowca, szybko stała się popularna w całej Etiopii i sąsiednich krajach. Z biegiem czasu zaczęto uprawiać roślinę na szerszą skalę, aż rozprzestrzeniła się na inne części świata, takie jak Arabia, Egipt, a następnie Europa i Ameryka. Obecnie kawa jest uprawiana w wielu krajach tropikalnych na całym świecie i jest jednym z najważniejszych towarów eksportowych wielu krajów.

Kawa Brindie

Początki kawy w Europie i pierwsze kawiarnie

Swoje początki w kontynentalnej Europie, kawa zawdzięcza arabskim handlarzom, którzy sprowadzili ją w XVII wieku do Francji. Od tego momentu popularność pobudzającego i aromatycznego napoju rosła z roku na rok. Chociaż początkowo była towarem luksusowym, wkrótce zaczęły pojawiać się pierwsze kawiarnie, które od samego zawsze służyły jako miejsce spotkań.

Pierwsze kafejki pojawiły się w Europie w XVII wieku w Wielkiej Brytanii, Francji i Austrii, a następnie spopularyzowały się w innych krajach europejskich, takich jak Czechy, Niemcy i Włochy. W wielu miejscach stanowiły ważne miejsca kulturalne i były często odwiedzane przez artystów, pisarzy i intelektualistów. Kawiarnie były też miejscami dostępnymi dla ludzi z różnych klas społecznych. Stwarzały przestrzeń sprzyjającą debatom i głębokim dyskusjom. Jak widać, kawa od zawsze sprzyjała spotkaniom i długim rozmowom.

Kawa Etiopia Sidamo

Kawa w Polsce

Pierwsze wzmianki o obecności kawy w Polsce oscylują w okolicy XVII wieku. Sprowadził ją i rozpropagował król Jan III Sobieski, który przywiózł ją z jednej ze swoich wypraw wojennych. Niedługo potem kawa stała się popularna u szlachty. Niezwykle trudno było dostać, a cena była tak wysoka, że mogli sobie na nią pozwolić jedynie ludzi majętni.

Wiek XVIII sprawił, że stała się bardziej powszechna i z roku na rok jej popularność rosła. Na egzotyczne ziarna było już stać coraz więcej ludzi, również tych pochodzących z zamożnego chłopstwa. Wkrótce w Polsce zaczęły powstawać pierwsze kawiarnie, w których można było skosztować kawy z tygielka, parzonej po turecku.

Czasy PRL wielu osobom kojarzą się ze smakiem słabej jakości kawy, która często mieszana była z innymi składnikami takimi jak orzechy czy zboża, aby zwiększyć jej objętość. Ten rodzaj mieszanki był dostępny w sklepach w całym kraju, a najpopularniejszych sposobem jej przyrządzania było zwyczajne zalanie zmielonych ziaren wrzątkiem. Korzystano także z kawiarek i ekspresów przelewowych.

Kawa Peru

Cudowny napój o wybitnych właściwościach

Współcześnie kawa jest bardzo ważnym elementem kultury. Zobaczysz ją w niemal każdym serialu, a w centrach miast przynajmniej na każdej ulicy znajdziesz kawiarnię. Bycie miłośnikiem kawy staje się coraz bardziej popularnym rodzajem hobby, a dla wielu ludzi jest po prostu sposobem na życie. Bogactwo odmian, gatunków ziaren, metod palenia i sposobów zaparzania to elementy odrębnej kultury, która ciągle zyskuje nowych zwolenników.

Bez względu na to, czy jesteś pasjonatem alternatywnych metod parzenia, czy po prostu lubisz wypić kawę do śniadania, warto wiedzieć o jej dobroczynnych walorach. Dzięki licznym badaniom wiadomo, że regularne picie kawy niesie ze sobą mnóstwo korzyści. Aby jednak móc ich czerpać jak najwięcej, należy wybierać ziarna najwyższej jakości. Tańsze odpowiedniki mogą zawierać toksyny i po prostu źle smakować.

Dlatego, jeśli nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy i zależy Ci na wysokogatunkowych ziarnach, wybierz kawy MrPalu! Oferujemy wysokiej jakości blendy i kawy jednorodne, które zachwycają swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Zadbaj o swoje zdrowie i spróbuj kawy od MrPalu!

Koszyk

0
image/svg+xml

Brak produktów w koszyku.

Kontynuuj zakupy